gönderen peace81 » Sal Oca 05, 2010 4:16 pm
"slm kardesim exclusýve nasýlsýn...kusura bakma biraz gec girdik... yani yeni yeni boþ kalmaya basladým..burda bu yazýya bi de ben yorum yazayým dedim..þimdi bir insanýn ingilizce dersi verebilmesi icin, (yani türkiyede) nasýl konustugu kadar nasýl ögrettigi de önemlidir...yurtdýsýnda kaldý dýye bý insandan ders alýnmaz....o zmn kimse ingilizce ögrtmenlerinden ders almasýn....ne de olsa yuzde 90 ý yurtdýsýnda dil ögrenmedi..misal ben:)yani telafuz cok önemlidir..bunda hemfikiriz..ama adam, anlýyor, konusuyor ama ögretemiyor..önemli olan da býlmek degil de ögrtmektýr...hani kim tek basýna gramer ögrnmýþ ki.nerde görülmüþ yani..tbii istisnalar olabilir...ingilizce tarih dersi gibi degildir...matematýk gibidir..zaten dilsel zeka ile matematýksel zeka, egitim bilimlerinde birlikte anýlýr..yni bu ne demek ingilizce tarih gibi ezberlenmez matematýk gibi calýsýlýr..yni nasýl matematýkte problem cözmeden olmuyosa ingilizcede de cumlu yapmadan, kurmadan ve konusmadan olmaz....ama türkiyede pratýk yapmak zor oldugu ýcýn ve kursta yapýlacak pratýk de yetersiz kalacagý icin bizler gayri-ihtiyari olarak yani bilmeden türkceyi ögrndigimiz gibi ingilizce ögrenemeyiz..o ancak dilin anavatanýnda olur bilmeden ögrnme...ama burasý Turkiye..burda her ne kadar sacma gelse de önce gramer ögrtilmek zorundadýr....önce biþeyleri býlýrsýn snra cumle kurarsýn pratýk yaparsýn..yni biþeyleri bilnçli yapmak durumundasýn..Dolayýsýyla bir insanýn yurtdýsýnda kalmasý dil ögetmesi icin yeterlý degildir...ve gereklý ve yeterlý egitim alan (hem ingilizce hem ögrtmenlýk olarak)birinin ingilizce ögretmesi icin yurtdýsýnda kalmasý sart degildir..ama tabii ki yurtdýsý cok faydalýdýr ve orda bulunan insanlarýn konusmasý ve telefuzu daha guzldýr..ama ben egitimli ,nasýl ögretecegini bilen birinden ders almayý sadece yurtdýsýnda kalarak ingilizce ögrenen birine göre tercih ederim...Bir ingilizce ögretmeni olarak da bunun dogru oldugunu söylüyorum..ve bunu söylerken de yanlýþ anlasýlmasýn içsel olarak degil tamamýyle bilgilerime dayanarak söyluyorum.